Mannenzaal

De Mannenzaal met kapel was onderdeel van de laatmiddeleeuwse liefdadigheidsinstelling het Sint Pietersgasthuis en was daarmee het oudste bejaardenoord van de stad. Ouden van dagen konden zich ‘inkopen’ in het gasthuis.

Na een fusie begin 19de eeuw bood het Sint Pieters- en Bloklandsgasthuis vooral arme vrouwen en mannen onderdak in de Vrouwenzaal en de Mannenzaal. Daarnaast was er een Regentenkamer en een ruimte voor de binnenvader en -moeder, want zij voerden het beheer over het tehuis.

In 1907 begon men met de sloop van het gasthuiscomplex, maar gelukkig bleven Mannenzaal met kapel gespaard. Niet alles verdween, want bouwdelen van de gesloopte ruimten die de moeite van het bewaren waard waren, plaatste men in de kapelruimte. Zo ziet u onder meer de bordestrap, de spiltrap en ook de kinderspeltegeltjes. Achter het oude complex kwam in 1907 het nieuwe verzorgingshuis waar de ouden van dagen een nieuwe plek kregen.

Origineel in de kapel zijn de plafondschilderingen en de verschillende gebeeldhouwde natuurstenen kopjes onder de ribben van het gewelf. In de Mannenzaal zijn de originele 22 bedsteden van de gastelingen behouden gebleven zoals ze tot 1907 nog werden gebruikt.

Erg de moeite waard, maar de Mannenzaal is desgewenst ook te boeken in combinatie met de Koppelpoort, verder lezen

Data:

Op aanvraag

Start:

Mannenzaal

Duur:

ca. 45 minuten

Prijs:

Volwassenen € 5
Kinderen 4 t/m 12 jaar € 3
Minimum prijs per boeking € 25
Maak hieronder een online afspraak, of neem contact op met ons kantoor