Mannenzaal

De Mannenzaal en de kapel waren onderdeel van de laatmiddeleeuwse liefdadigheidsinstelling het Sint Pietersgasthuis. Na een fusie begin 19de eeuw bood het Sint Pieters- en Bloklandsgasthuis arme vrouwen en mannen onderdak in de Vrouwenzaal en de Mannenzaal. Toen in 1907 het gasthuiscomplex werd gesloopt, bleven Mannenzaal en kapel gespaard. Bouwdelen die de moeite van het bewaren waard waren, werden in de Mannenzaal geplaatst, zoals de bordestrap, de spiltrap en de kinderspeltegeltjes. Origineel in de kapel zijn de plafondschilderingen en de verschillende gebeeldhouwde natuurstenen kopjes onder de ribben van het gewelf. In de Mannenzaal zijn de 22 bedsteden van de gastelingen behouden gebleven.

 • Aanvang

  In overleg

 • Tijdsduur

  Ongeveer 30 minuten

 • Prijs

  Volwassenen € 5,-
  Kinderen 4 t/m 12 jaar € 5,-
  Minimum prijs per boeking € 25,-

De Mannenzaal

De Mannenzaal is het oudste gasthuis van Europa en bood onderdak aan arme vrouwen en mannen  in de Vrouwenzaal en de Mannenzaal.

Bespreken

Gilde Amersfoort biedt de mogelijkheid om op afwijkende tijden met u op pad te gaan, om een aantal monumenten te bezoeken of een wandeling te doen die dieper op een bepaald thema ingaat.
Onze medewerkers werken graag een aantrekkelijk voorstel voor u uit.
Klik hier om uw wensen kenbaar te maken.

Adres: Groenmarkt 19,  3811 CP Amersfoort
Openingstijden van het kantoor:
Ma t/m za: 11:00 – 14:30 uur

E-mail: gilde@gildeamersfoort.nl
Tel: 033 – 47 222 36
(alleen bereikbaar tijdens de openingstijden van het kantoor)