Laken, Lint en luxe Sits

met workshop katoendrukken en een textielwandeling door de historische binnenstad: een bijzonder uitje!

In het arrangement Laken, lint en luxe sits, een samenwerkingsproject tussen de Katoendrukkerij en Gilde Amersfoort komen alle aspecten van eeuwen textiel industrie in Amersfoort  samen. In de Volmolen, waar in vroeger tijden een belangrijke bewerking in de lakenproductie plaatsvond, wordt u ontvangen voor een workshop katoendrukken. Hierbij gebruikt u prachtige houten stempels. Daarna staat er een heerlijke lunch voor u klaar. Dan gaat de wandeling van start met een gids van Gilde Amersfoort, die vooraf nog wat uitleg geeft. Onderweg komt u op allerlei plaatsen die een rol hebben gespeeld in ruim vier eeuwen textielnijverheid en wat dit voor het leven en het werken van de vele textielwerkers en bestuurders van de stad betekende.

Lees meer over de textiel industrie in Amersfoort in Stadsweetje #8

 • Aanvang

  Om 12:00 uur

 • Startpunt

  De Volmolen
  Plantsoen Noord 2
  3811 GH Amersfoort

  De Volmolen ligt naast de Koppelpoort.

 • Tijdsduur

  3 uur

 • Prijs

  Gehele arrangement € 55,– pp
  Minimum aantal deelnemers: 4
  Maximum: 10

 • Agenda

  In 2022

  Zondag 2 oktober van 12.00 uur tot 15.00 uur

  Zaterdag 12 november van 12.00 uur tot 15.00 uur

  Zondag 18 december van 12.00 uur tot 15.00 uur

  Op afspraak is deze combinatie wandeling/workshop ook op andere dagen te boeken

Workshop, lunch en textielwandeling

Laken, Lint en luxe Sits

(3 uur)

Na ontvangst en welkom in de Volmolen begint u met de workshop katoendrukken. U gebruikt prachtige houten stempels, kiest een mooie kleur en bedrukt in een uur een fraaie tas, die u mee naar huis neemt als aandenken aan deze leuke activiteit.
Aansluitend is er lunch (half uur). Daarna is er – onder het genot van een kopje thee of koffie – een introductie van de gids van Gilde Amersfoort op de textielwandeling. Vervolgens gaat u op pad door de historische binnenstad en hoort u bijzondere textielverhalen, over eenvoudige, maar ook luxe en modieuze stoffen en kleding. Dat wordt een boeiende middag!

Bespreken

Gilde Amersfoort biedt de mogelijkheid om op afwijkende tijden met u op pad te gaan, om een aantal monumenten te bezoeken of een wandeling te doen die dieper op een bepaald thema ingaat.
Onze medewerkers werken graag een aantrekkelijk voorstel voor u uit.
Klik hier om uw wensen kenbaar te maken.

In vroeger eeuwen droegen mensen linnen hemden en wie het betalen kon, droeg een pak of japon van wollen stof daar overheen. Je droeg dan lakense kleding. Wilde je als vrouw in de 16e en 17e eeuw met de mode mee, dan liet je linten op je rok naaien. Iets later in de tijd kwamen er luxe stoffen op de markt: beschilderd of bedrukt katoen (sits), toegepast in woningtextiel en kleding voor de rijken.

Na ontvangst en welkom in de Volmolen begint u met een unieke cursus katoendrukken. U gebruikt prachtige houten stempels, kiest een mooie kleur en bedrukt in een uur een tas die u na afloop mee naar huis neemt als aandenken aan deze leuke themamiddag.

Daarna wordt u een heerlijke lunch aangeboden. Daarna geeft onze gids van Gilde Amersfoort onder het genot van een kopje thee of koffie een korte introductie op het vervolg: u maakt een interessante textielwandeling door de historische binnenstad. U hoort bijzondere textielverhalen en komt langs gebouwen en plaatsen waar allerlei textiel gemaakt werd, van eenvoudige stoffen tot luxe kledingstukken. Dat wordt een boeiende middag!

De workshop met wandeling gaat door bij minimaal vier aanmeldingen.

Data en prijs

Kosten € 55 per persoon incl. koffie/thee met workshop, lunch en textielwandeling.

Bespreken

Tickets voor de open inschrijving op vaste data zijn uitsluitend te bestellen bij de Katoendrukkerij in Amersfoort. De data voor de open inschrijving zijn: zondag 2 oktober, zaterdag 12 november en zondag 18 december 2022.

Deelnemen? Stuur een e-mail naar: info@dekatoendrukkerij.nl.

Wilt u een privé arrangement op een andere datum en tijdstip, neem dan contact op met het Gilde, gilde@gildeamersfoort.nl of 033 – 47 222 36.

Adres: Groenmarkt 19,  3811 CP Amersfoort
Openingstijden van het kantoor:
Ma t/m za: 11:00 – 14:30 uur

E-mail: gilde@gildeamersfoort.nl
Tel: 033 – 47 222 36
(alleen bereikbaar tijdens de openingstijden van het kantoor)