Stadsmuren en Poorten

We starten bij de Koppelpoort. Verder bezoeken we de waterpoort Monnikendam en de Kamperbinnenpoort. De enig overgebleven poort uit de eerste ommuring van de stad. Van afgebroken poorten toont de gids oude prenten, o.a. van Rembrandt. De tweede stadsmuur werd in de negentiende eeuw deels afgebroken. Een fraai plantsoen kwam ervoor in de plaats. Dat gaf de Amersfoorters uit die tijd de gelegenheid een ommetje rond hun stad te maken.

 • Aanvang

  In overleg

 • Startpunt

  Koppelpoort
  De gids kan u op een andere locatie ophalen

 • Tijdsduur

  Ongeveer 1,5 tot 2 uur

 • Prijs

  Volwassenen € 6,-
  Kinderen 4 t/m 12 jaar € 4,-
  Minimum prijs per boeking € 30,-

Stadsmuren en Poorten

De route van deze rondleiding voert deels over de prachtig gerestaureerde oude stadsmuur, een garantie voor mooie uitzichten.

Bespreken

Gilde Amersfoort biedt de mogelijkheid om op afwijkende tijden met u op pad te gaan, om een aantal monumenten te bezoeken of een wandeling te doen die dieper op een bepaald thema ingaat.
Onze medewerkers werken graag een aantrekkelijk voorstel voor u uit.
Klik hier om uw wensen kenbaar te maken.

Johan van Oldenbarnevelt werd in 1547 in Amersfoort geboren, ergens bij de Korte Gracht.  Hij groeide hier op en bezocht de Latijnse School, vlakbij de St Joriskerk. Hij woonde in zijn jonge jaren in het muurhuis de Bollenburg. Hij werkte nauw samen met Willem van Oranje en groeide na diens dood uit tot de leider van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Van deze voorloper van de Nederlandse staat werd hij de vormgever. Hij raakte verwikkeld in een religieus en politiek conflict dat hij verloor waarna hij in 1619 werd onthoofd.

De rondleiding voert u langs plekken in de stad waar Oldenbarnevelt heeft gewoond, gespeeld, naar school en de kerk ging. We vertellen over zijn afkomst en jeugd en over zijn betekenis voor ons land.

Adres: Groenmarkt 19,  3811 CP Amersfoort
Openingstijden van het kantoor:
Ma t/m za: 11:00 – 14:30 uur

E-mail: gilde@gildeamersfoort.nl
Tel: 033 – 47 222 36
(alleen bereikbaar tijdens de openingstijden van het kantoor)