Textielwandeling Schering en Inslag

Al in de 15e eeuw maakten de inwoners van Amersfoort linnen en wollen stoffen, in vroeger tijden lijnwaad en laken genoemd. Het was bestemd voor kleding en huishoudtextiel. Ruim vier eeuwen lang waren deze textielwerkers van groot belang voor werkgelegenheid en inkomen van de stad. Het stadsbestuur ondersteunde deze nijverheid dan ook ruimhartig. Stadsbestuurders waakten over de kwaliteit en stelden kwaliteitsnormen op. 

Voor het maken van laken (wollen stof) deden vele mannen, vrouwen en kinderen hun werk in een van de 16 benodigde beroepsgroepen. Hadden kleding, gordijnen of een meubelstuk versiering nodig, dan kwamen er linten, kwasten of franjes aan te pas.Vanaf de 19e eeuw ging het met de textiel bergafwaarts door concurrentie uit Twente. 

Maak in deze wandeling kennis met lakenbereiders, wevers, ververs en vollers. Zowel armoede als het eentonige ritme van schering en inslag van de weefgetouwen waren constante factoren. 

De textielwandeling Schering en Inslag start om 11.20 uur in het Gildekantoor aan de Groenmarkt. Na ontvangst met koffie/thee krijgt u een PowerPoint presentatie over de historie van de Amersfoortse textielnijverheid. Om 12.00 uur leidt onze gids u langs de nog zichtbare sporen van onze textielnijverheid.

U komt langs plaatsen en gebouwen waar het werk plaatsvond.  U hoort verhalen over hun lotgevallen, maar ook over de besognes waar stadsbestuurders mee te maken kregen.

Data: Iedere woensdag en vrijdag (m.u.v. wo 10 mei) tot en met 30 juni 2023

Aanvang: 11.20 uur

Start: Groenmarkt 19, Amersfoort (kantoor Gilde Amersfoort)

Duur 1 uur en 30 minuten

Kosten: € 6 p.p.

Groepsgrootte: Maximale groepsgrootte voor deze wandeling is 8 personen

Attentie: als er 24 uur van tevoren nog geen boekingen zijn, dan gaat de wandeling niet door