Tweede Wereldoorlog

in Amersfoort

Aangrijpende voorvallen uit die tijd hebben hun sporen achtergelaten. Veel plaatsen herinneren aan de trieste gebeurtenissen die tijdens de Tweede Wereldoorlog ook in Amersfoort plaatsvonden.

In 1939 werd de Grebbelinie bemand, de hoofdverdedigingslinie van het Nederlandse leger. De linie loopt van Rhenen tot Spakenburg. De noord- en oostkant van Amersfoort maakten deel uit van de waterlinie; Amersfoort zou frontstad kunnen worden. De bevolking werd na 10 mei geëvacueerd naar Noord-Holland en kon de de overgave na 15 mei weer naar huis terugkeren. Amersfoort kwam er weliswaar nagenoeg ongedeerd vanaf. Maar de daarop volgende oorlogsjaren hebben wel een zware wissel getrokken op de stad en haar inwoners.

 • Aanvang

  In overleg

 • Startpunt

  De Observant
  Stadhuisplein 7
  3811 LM Amersfoort

 • Tijdsduur

  Ongeveer 1,5 tot 2 uur

 • Prijs

  Volwassenen € 6,-
  Kinderen 4 t/m 12 jaar € 4,-
  Minimum prijs per boeking € 30,-

WO II in Amersfoort

Tweede Wereldoorlog
in Amersfoort

Vanaf de middeleeuwen kende Amersfoort veel oorlogen. Ook de meest recente heeft zijn sporen achtergelaten. Onze gidsen delen indrukwekkende verhalen.

Bespreken

Gilde Amersfoort biedt de mogelijkheid om op afwijkende tijden met u op pad te gaan, om een aantal monumenten te bezoeken of een wandeling te doen die dieper op een bepaald thema ingaat.
Onze medewerkers werken graag een aantrekkelijk voorstel voor u uit.
Klik hier om uw wensen kenbaar te maken.

Adres: Groenmarkt 19,  3811 CP Amersfoort
Openingstijden van het kantoor:
Ma t/m za: 11:00 – 14:30 uur

E-mail: gilde@gildeamersfoort.nl
Tel: 033 – 47 222 36
(alleen bereikbaar tijdens de openingstijden van het kantoor)