Wandeling met bezoek Mannenzaal – Levende Historie

Combineer een stadswandeling door de oude binnenstad met een bezoek aan de mannenzaal en kapel van het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis. In dit oudste bejaardenhuis van de stad woonden tot en met 1907 24 zogenaamde gastelingen, die heden te dage door ‘Levende Historie’ tot leven worden gebracht.

De geschiedenis van de Mannenzaal en de aangrenzende kapel gaat terug tot 1390. Vanaf 1390 was het St. Pieters Gasthuis een tehuis, waar zieken en oude mensen werden verzorgd. In de negentiende eeuw fuseerde het St. Pieters Gasthuis met het Bloklandsgasthuis. Door een aantal verbouwingen ontstond een complex met een aparte mannen- en vrouwenzaal, een kapel, aparte eetzalen, een Regentenhuis en diverse bijgebouwen.

Het complex met al die faciliteiten voldeed rond het jaar 1900 volgens de gemeente Amersfoort niet meer aan de eisen van die tijd. Men besloot tot nieuwbouw (dit werd het huidige St. Pieters & Bloklands Gasthuis aan de Davidshof) en de vrouwenzaal en het Regentenhuis zijn daarna gesloopt. Het is te danken aan het resoluut ingrijpen van rijksbouwmeester dr. P.J.H. Cuijpers dat de Mannenzaal en de Kapel gespaard zijn gebleven. Meer dan 100 jaar later kunnen wij daardoor nog steeds de 22 bedstedes bekijken en de leefomstandigheden van de mannelijke gastelingen beleven. Dit is een monument waar Amersfoort trots op kan zijn: een historisch gasthuis dat zelfs naar Europese begrippen uniek is.

De acteurs van Levende Historie brengen het verleden weer tot leven. Zij kruipen in de huid van de bewoners van ‘toen’. Na de stadswandeling kunt u genieten van de verhalen die zij vertellen over hun leven en verblijf in de Mannenzaal. Een unieke ervaring!

De wandeling

U maakt een wandeling van ongeveer een uur door de oude binnenstad. Daarna heeft u alle tijd om in gesprek te gaan met de oude mannen en kunt u de eeuwenoude mannenzaal en kapel met de authentieke inrichting van 1907 bewonderen.

Data: Tot en met 31 oktober elke zaterdag om 12:00 uur

Start: Onze Lieve Vrouwetoren

Duur: Stadswandeling ca. 1 uur, bezoek mannenzaal ca. 30 minuten

Kosten:  Volwassenen € 9,-, kinderen 4 t/m 12 jaar € 6,-

Tickets: via de balie van de VVV of koop direct een ticket.
Dit arrangement is ook op afspraak te boeken.
Boeking:
telefonisch 033 472 22 36, ma t/m za tussen 11:00 en 14:30)
e-mail: gilde@gildeamersfoort.nl.