Stadsweetje #3: Armen de Poth – de eerste voedselbank

In de wijk de Kamp ligt het charmante hofje Armen de Poth. We hebben er niet zoveel, maar deze mag er zijn! De hoofdrolspelers waren de Heilige Geest- of Pothbroeders die rond 1500 op dit terrein kwamen wonen. Zij verstrekten in de stad maaltijden aan ‘arme thuiszitters’ in een pot, de zogenaamde proven. Vandaar hun bijnaam Pothbroeders. Het geld kwam van rijke burgers die daarmee hoopten voor hun ziel een plekje in de hemel te ‘kopen’.

Feitelijk runden de Pothbroeders de eerste voedselbank van onze stad. De wekelijkse uitdelingen bestonden eeuwenlang uit een tarwebrood van 1 kilo, een roggebrood van 2 kilo en een kwart kilo boter. Dat was niet niks in die tijd! In de winter werd ook wel eens turf uitgedeeld. Je moest wel tot de allerarmsten behoren en de broeders hielden een oogje in het zeil: eens in de zes weken kwamen ze op huisbezoek. En je mocht in elk geval geen bedelaar zijn.
Op het terrein staan nog steeds de eeuwenoude Rochuskapel en het hoofdgebouw. In de bakkerij werden de broden gebakken (de oven en de schoorsteen werken nog), in de uitdeelkamer kregen de mensen hun proven. Dit is eeuwenlang doorgegaan. Voor niet-bewoners eindigden de uitdelingen in 1962, voor de bewoners in 1975. Nu komen de regenten en de bewoners nog drie keer per jaar bij elkaar voor een symbolische uitdeling.
Was dit alles wat daar gebeurde? Nee, er werden ook pestlijders verpleegd, onder meer in het Pesthuis. De zogeheten Celzusters die ook op het terrein woonden, speelden een grote rol in de verzorging. De overledenen werden rond de kapel begraven. Toen de ‘zwarte dood’ voorbij was, werd het Pesthuis in 1892 gesloopt. Er kwamen daarna meer huisjes bij, bestemd voor ouderen met een smalle beurs.
Zo groeide het terrein uit tot het huidige woonhofje met 48 woningen. Met zijn lange geschiedenis is het één van de oudste hofjes van ons land!
Ga er eens kijken, of beter nog, loop eens mee met de speciale Gildewandeling ‘Tussen de stadsmuren’ op woensdag en zaterdagmiddag. Je hoort dan over de wijk de Kamp en de stadsmuren veel interessante verhalen, maar je bezoekt als klap op de vuurpijl ook het hofje, je gaat de indrukwekkende Rochuskapel binnen en je mag rondneuzen in één van de woonhuisjes…Mis dit niet! Info en tickets, Gilde Amersfoort