Stadsweetje #7: De Kei en de Krakeling

De Amersfoortse kei werd op 7 juni 1661 onder het genot van Bier en krakelingen de stad in gedragen. Maar hoe zit dat nu met die krakelingen? Voor Everhart Meyster had dit waarschijnlijk een symbolische betekenis.

Spoedig na de keitrekking, 7 juni 1661, ontvlucht Everhart Meyster de stad Amersfoort want de Amersfoorters namen hem hun nieuw verworven bijnaam van keientrekkers niet in dank af. 

In het boekje “De verhalen van Amersfoort” beschrijft Abe J. Van de Veen hoe het Everhart Meyster verging ook de symboliek van de krakeling die samen met bier ruim genuttigd werd bij de keitrekking.

– In zijn nieuwe onderkomen in Utrecht blijkt dat ‘de dolle jonker’ zich nergens voor schaamde Hij laat een kei boven de deur van zijn nieuwe huis metselen en de straat wordt de keistraat genoemd. De deurbel  – waaraan moest worden getrokken – is in de vorm van een krakeling gesmeed, en ook het huis kreeg de naam ‘de krakeling’. Dit laatste laat zien hoe belangrijk de symboliek van de krakeling is voor de betekenis van de keitrekking. Everhart deelde niet voor niets krakelingen uit tijdens de trekking, en niet voor niets liet hij de steen met krakelingen versieren. 

Een krakeling werd in die tijd ook wel ‘trekkeling’ genoemd. Dit kwam door een oud volksspel waar elk aan een kant van de krakeling werd getrokken om te zien wie er aan het langste eind zou trekken. In 1659 schreef de Jezuïet Poirter een boek waarin de ziel werd vergeleken met een broze krakeling waaraan getrokken wordt door de krachten van goed en kwaad. Het zou beter zijn geweest dat de ziel van steen of van ijzer was geweest. 

De kans is groot dat de katholieke Meyster dit boek gelezen heeft. Op de kei zijn inscripties van een liggende 8 en een liggende zandloperfiguur te vinden. Beiden komen overeen met het teken van de krakeling. Mogelijk bracht dat Meyster op een idee.-

Bovenstaande tekst is overgenomen uit het boekje:

De verhalen van Amersfoort

Abe J. Van der Veen

ISBN: 9789462548299

https://www.abedeverteller.nl/boek-de-verhalen-van-amersfoort/