Nieuws en nieuwsbrieven

Hieronder actueel nieuws en de nieuwsbrieven van Gilde Amersfoort. De laatste staat bovenaan. U kunt desgewenst ook een aantal oudere nieuwsbrieven nog raadplegen.

In de nieuwsbrief van Gilde Amersfoort worden ontwikkelingen besproken en nieuwe activiteiten aangekondigd. De nieuwbrief van Gilde Amersfoort verschijnt enkele malen per jaar (’s zomers soms wat vaker) en via deze site kunt u zich hierop abonneren.

Inschrijven nieuwsbrief

Nieuws

Gilde Amersfoort: meer wandelaars ondanks slechte zomer

Gepubliceerd in Stad Amersfoort, 23 augustus 2023

Gilde Amersfoort verwacht dezer dagen de 10.000ste deelnemer aan de rondleidingen die zij dagelijks verzorgt door de Amersfoortse binnenstad. Dat is behoorlijk wat eerder dan vorig jaar, toen pas laat in september dit aantal werd bereikt. Het is voor het Gilde het drukste jaar sinds de Coronacrisis. Het aantal mensen dat Amersfoort bezoekt en ook deelneemt aan een stadswandeling of torenbeklimming, zit nog steeds in de lift. 

‘Het verrassende is dat het relatief slechte weer van deze zomer ons geen parten lijkt te spelen’ zegt Hans van Harten, voorzitter van het Gilde. Belangrijker is nog dat de bezoekers Amersfoort zeer waarderen. ‘Ook al zeggen we al zo vaak dat we zo’n mooie stad hebben, niet iedereen weet dat nog. Ze vertellen ons na afloop dat ze zeer onder de indruk zijn van de binnenstad, de gezelligheid van de pleinen, de eeuwenoude monumenten en de verhalen over de stad’, aldus Van Harten. ‘En niet te vergeten onze fraaie Onze Lieve Vrouwetoren’.

De gidsen van het Gilde hebben het dan ook zeer naar hun zin. ‘We zijn allemaal vrijwilliger en doen het dus voor de lol. We doen niets liever dan belangstellenden een interessante en leuke rondleiding door de stad bieden’. Het Gilde is blij dat zij dit voorjaar 14 nieuwe gidsen heeft opgeleid. ‘Ze vinden het super en we hebben ze hard nodig’.

Het Gilde heeft dit jaar ook de samenwerking met de partners in de stad flink opgeschroefd. Zo doet het Gilde bijvoorbeeld met de Waterlijn de Vestingvaart (stukje varen met bezoek aan de Koppelpoort) en de Torenvaart (stukje varen met torenbeklimming). Er is nog een nieuwe combi: de Beekdalvaart. De Waterlijn vaart naar het prachtige Elisabeth Groen en een Gilde gids loopt met de groep via landgoed Randenbroek terug naar de stad. ‘Een succesnummer’, aldus Van Harten van het Gilde dat deze maand 34 jaar bestaat.

Het Gilde verwacht dit jaar boven de 15.000 bezoekers uit te komen, minstens 10% meer dan vorig jaar.

Adres: Groenmarkt 19,  3811 CP Amersfoort
Openingstijden van het kantoor:
Ma t/m za: 11:00 – 14:30 uur

E-mail: gilde@gildeamersfoort.nl
Tel: 033 – 47 222 36
(alleen bereikbaar tijdens de openingstijden van het kantoor)