Belgenmonument

Het Belgenmonument in Amersfoort is het enige monument in Nederland dat herinnert aan de Eerste Wereldoorlog. Het is gebouwd door Belgische vluchtelingen. Er is een herdenkingsmuur met prachtig beeldhouwwerk van Hildo Krop en een hoofdgebouw met een carillon. Qua oppervlakte is het het grootste oorlogsmonument van Nederland.

In 1914, toen Duitsland België binnenviel zijn er een miljoen Belgen gevlucht, voornamelijk naar Nederland. Er zijn in en rond Amersfoort vier jaar lang zo’n 20.000 vluchtelingen opgevangen. Deze vluchtelingen, veelal geïnterneerde militairen, kregen op werkscholen les in allerlei ambachten. Om het geleerde in praktijk te brengen en als dank voor de opvang hebben zij het Belgenmonument gebouwd op het hoogste punt van de Amersfoortse berg. Het monument is ontworpen door Huib Hoste, een gevluchte Belgische architect, die groot bewonderaar was van Berlage.

Tijdens een rondleiding met een gids van Gilde Amersfoort hoort u meer over deze spannende periode in onze geschiedenis, waarin Amersfoort te maken kreeg met zoveel vluchtelingen en over het grootse monument dat ze ons nalieten. Met een beetje geluk hoort u ook nog het carillon, bespeeld door een beiaardier van onze Amersfoortse beiaardschool.

Data:

Op aanvraag

Start:

Belgenmonument: Route

Duur:

ca. 45 minuten

Prijs:

Volwassenen € 6

Kinderen 4 t/m 12 jaar € 4

Minimum prijs per boeking € 30

Maak hieronder een online afspraak, of neem contact op met ons kantoor