Stadsweetje #1: De grenspaaltjes van Mussert

Wie binnendoor naar #Hoogland fietst, komt bijna altijd over de #Hamseweg. Dit is de eeuwenoude verbindingsweg van Amersfoort naar Hoogland en verderop, Bunschoten. De Hamseweg was in dat gebied één van de weinige min of meer verharde wegen.

Begin 20ste eeuw kwam er verbetering. Zo werd deze weg in 1928 overgedragen aan de provincie. De initiator daarvan was niemand minder dan Anton Mussert, de beruchte (latere) NSB leider van voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij kwam in 1920 in dienst van de Provinciale Waterstaat van Utrecht en werd speciaal belast met het provinciaal wegenplan.
De provincie deed het onderhoud van de weg niet zelf, maar huurde daarvoor aannemers in. Om de grens af te bakenen tussen de provinciale en de aangrenzende particuliere grond kwamen er op initiatief van Mussert stenen grenspalen. Met op drie zijden het provinciewapen: een schild met vier vlakken, op het eerste en vierde vlak een kruis, op het tweede en derde een leeuw, en getooid met een kroon. Op de achterkant de initialen PG, voor Provinciale Grond. In 1966 stootte de provincie de Hamseweg weer af, toen de Verlengde Bunschoterstraat als nieuwe provinciale weg (de huidige N199) in gebruik werd genomen.
De meeste paaltjes zijn inmiddels verdwenen, maar er staan er toch nog een stuk of 25 langs de Hamseweg. Je bent er misschien al talloze keren achteloos langsgefietst zonder ze te hebben opgemerkt. Kijk een volgende keer dan nog maar eens goed naar deze leuke grenspaaltjes!

Grenspaal Mussert